четвъртък, 30 октомври 2014 г.

Сукуб

В еврейската, египтската, гръцката, римската и персийската демонология (това е за изучаването на демоните - б.а.) съществуват зли сили, чиито коварен план е да се съвкупляват с хората.
Демоните от мъжки пол се наричан инкуб, докато женските са известни като сукуб.

Инкубите са мъжките демони в еврейската и християнска митологии.

Счита се, че се хранят с енергията на спящите жени, с които се съвкупяват нощем. Когато Инкуб преспи с жена, тя не си спомня това, а ѝ се струва, че е сънувала.

При християнството, нощните греховни сънища често се обясняват с посещението на Инкуб. Така жената не трябва да се чувства отговорна за извършения грях, тъй като е жертва на свръхестествена сила.

През Средновековието обаче, жени са били набеждавани като извършили съзнателно полов акт с Дявола и приели по този начин да му се подчиняват. Дяволът приемал при тези случаи формата на Инкуб.

Една от широко разпространените теории гласи, че Инкубът като демон е безполов. Така, той приема първо формата на Сукуб, който преспива с мъж, поема семето му в себе си, после се превръща в Инкуб и опложда с това семе жената.

Сукуб

В средновековните вярвания суку̀б или суку̀бус (мн.ч. сукуби, но не и сукубуси) е женски демон, който се съвкупява с мъже. Думата произилза от латинското succumbere — „лежащ отдолу“ или „който лежи отдолу“. Сукубът е антиподът на инкуба.

Сукубите са женски демони, залегнали в юдейската и християнската митология. Според тези традиции, сукубите се хранят с жизнената енергия на спящите мъже, с които се съвкупляват. Легендите гласят, че когато сукуб преспи с мъж, мъжът няма спомени за това и може да приеме събитието най-много като сън.

В християнството нощните „грешни“ сънища често са приписвани на посещението на сукуб.


През Средновековието често след хетеросексуални контакти мъжете бивали обвинени в умишлено извършване на полов акт с дявола (т.е. сукуб) и в подчинение на дявола.

През XII век християнството заклеймява категорично сексуалния контакт с демоните. Два века по-късно по време на Светата инквизиция се считало, че вещиците и еретиците са чеда на демони.

Сексът с демони е изобразяван като болезнено и неприятно действие. Понякога инкубите и сукубите придобивали външния вид на съпруга или съпругата и чак след половия акт разкривали истинската си същност.

Мъжките демони налитали на привлекателни млади жени с красиви коси, най-често девственици, но и на целомъдрени вдовици. Монахините били най-узявими и демоните ги обладавали в изповедалните или по време на сън.

Повечето от жертвите били насилвани да правят секс с демона.
Легендата разказва, че инкубите нямат собствено семе. Те събират еякулата от мъжете, които нощно време мастурбират, съхранявали го в себе си, след което оплождали жените.

Инкуба е описван като рогат звяр, покрит едновременно и с люспи, и с косми, а от него се е разнасяла отвратителна воня.
И тъй като се е смятало, че вещиците в миналото най-често се съвкупляват с демони, те били подлагата на жестоки мъчения. През 1485 година в град Комо изпържили на кладата 41 жени, за които само се смятало, че са осъществили полови актове с демони. Разбира се, това не било доказано.

През 1468 год. в Болоня, Италия, мъж бил осъден на смърт, обвинен, че притежава цял публичен дом с женски демони-сукуби.

През 1427 г. Кейт Дженкинс от Лондон била пребита от тълпата с камъни. Жената признала след нечовешки мъчения, че седеммесечната й дъщеря е зачената при сношение с демон.

В края на XVII в. във Везле, Франция, младата магьосница Жанин Бовоар е изгорена на клада. Тя принудила доведената си десетгодишна дъщеря Ивон да прави секс с инкуб. Момиченцето е подложено на операция, за да не роди бебе от нечестивеца.

Няма коментари:

Публикуване на коментар