понеделник, 27 октомври 2014 г.

Банши

Баншито е легендарно създание, идващо от фолклора на Ирландия и Шотландия. Нейните крясъци /наричани Keening /от "keen", пронизващ/ съобщавали за наближаваща смърт. 

-Етимология- 

Банши е английският термин от келтски диалект Bean Si или Bean Sith, означаващи "жена на хълма". Съществуват и още няколко наименования, зависещи от страната, в която се намират тези създания: 
• Англия - Banshee 
• Бретан - Kannerezed-noz /нощната перачка/ 
• Шотландия - Bean Nighe 
• Ирландия - Bean Si, Bean Chaointe, Badhbh 
• Уелс - Cyhyraeth, Gwrach y Rhibyn 

-Поява- 

Най-характерната им физическа особеност са очите им, станали огненочервени от векове на плач за хората, които обичат и за които тъгуват. Описвана като висока, изпита жена с буйна бяла коса, банши обикновено носи зелена рокля, покрита със сив плащ с качулка. Понякога обаче може да се яви като дребна старица или красиво златокосо момиче, облечено в червено.Може да има дълга права черна коса, която разресва с гребен. В Ирландия е разпространено поверието, че ако някой намери гребен на земята, не трябва да го взема, защото баншито, което го е оставило там, ще го отвлече. 
Появява се също под формата на врана или червеношийка.

-Писъци- 

Писъците на баншито са най-отвратителните, които можете да си представите. Звучат едновременно като вой на вълк, крясъците на изоставено дете, стенанията на раждаща жена и писък на сова. Тези, които са ги чували потвърждават, че този крясък би събудил дори и най-дълбоко заспалия човек и биха се чули и в най-силната буря. 
Според твърдения на ирландци, чули отдалече плача на Банши, твърдят, че плачът й е толкова силен, че разлюлява тревата. Много рядко Банши не плаче, а пее тъжно, без да се различават конкретни думи. В този случай това също е пророчество за скорошна смърт. 

Когато баншито издава своя вик, този който го чуе знае, че някой член на семейството му е починал или му предстои да умре. Когато баншите са повече от една и крещят заедно, това предвещава идването на голяма катастрофа или смъртта на някой много важен човек. 
Понякога баншите се събират покрай течаща вода, където те плачат, миейки във водата плащеницата на бъдещия покойник. От там идва и името нощни перачки.
Който чуе плача на Банши, трябва бързо да уреди земните си дела. Имало е случаи, в които хората, чули Банши близо до дома си, не са обръщали внимание на нейното предупреждение, но краят им е идвал до 24 часа.  

-Връзки с някой древни фамилии- 

Герои на ирландския фолклор от VIII в., баншите не са зли същества, ала техните натрапчиви стонове са ужасяващи. 
Твърди се, че всяка банши се посвещава на един-единствен ирландски род и му служи векове наред, но се явява само, когато предстои смърт в семейството. 
Най-известната банши в далечното минало се наричала Ейбхил и била свързана с кралския род О'Браян. Според легендата, през 1014 г. престарелият крал Браян Боръ потеглил за битката при Клонтарф, знаейки, че ще загине, тъй като Ейбхил му се явила предишната нощ, като перяла дрехите на воините, докато от тях потекла кървава вода.
Често, появата на банши от някоя стара фамилия била съпроводена от черна карета, карана от фантом без глава. Това бил този, който трябвало да вземе душата на мъртвия. 
През януари 1804, двама войника от Coldstream Regiment видяли да минава подобна карета в Лондон. Тъй като видяли също една обезглавена жена да се придвижва в каретата по Birdcage Walk, те преживяли такъв шок, че престояли известно време в болница 
През по-късните години баншите предизвестявали смърт, като виели или пищели под прозореца на умиращия, понякога носейки се във въздуха. През ХVII в. гостенка в едно ирландско имение описала ужаса си, чувайки глас посреднощ: 

"Дръпнах завесата и на лунната светлина видях жена, която се облягаше на прозореца, червенокоса и с призрачно бледо лице. Говореше високо, с глас, какъвто никога не бях чувала, а сетне изчезна с въздишка като шепот на вятъра." 
Оказало се, че през нощта някой в къщата умрял.

Баншито може и да се яви отдалеч, като самотна фигура, която предизвестява смърт, обикаляйки хълмовете около семейния дом (думата "банши" идва от ирландски и означава "жена от хълмовете") или седейки на каменна стена. Понякога тя изобщо не се вижда, но пронизителните й стонове не оставят съмнение в нейното присъствие. 
Вярва се, че само най-старите родове, които водят произхода си от легендарните ирландски герои от ранното средновековие, имат банши. 
Първоначално това били само семействата, чиито фамилни имена започвали с "О" или "Мак", ала след векове на смесени бракове, днес такива претенции имат стотици други. 
Тъй като са свързани с родовете, баншите следват своите семейства навсякъде. Затова се твърди, че техните стонове се чуват в Англия, Америка и навред по света, където живеят ирландци.  

-Произход-

• Човек би сравнил баншито с богинята Мориган, която можела да се преобразява като врана и да съобщава за смъртта на героите. 
• Някои смятат, че легендата идва от келтската митология. Там, Bansidh била вестоносеца от Другия Свят /това Sidh, което се превежда като хълм, но има значение на земите на фейте/. 
• Може да се направи и асоциация с Бялата Дама, позната по земите на Англия, Уелс и Франция. Бялата Дама се среща обикновено в старите замъци и предвещава за смъртта на някой от кралското семейство. 

1 коментар: