четвъртък, 23 октомври 2014 г.

Жоро Павето

През 1968 година в София зачестяват нападенията над жени преди изгрев слънце. Жертвите само за месеци са 7, като 6 от тях са ударени в гръб с тежък предмет. След атаката жените са съблечени, но не са изнасилени. 
До една от тях е намерено паве, увито в носна кърпа. И след като милицията дълго време не може да залови престъпника, из София тръгва легендата за Жоро Павето.

Колективният разум - или страх - сам му измисля име и идентичност. Заговаря се, че сутрин рано между 5 и 6 часа по улиците обикаля мъж с увито в амбалажна хартия паве, сложено в мрежичка, което досущ прилича на буца сирене, купена току-що от магазина. Той се приближава към нищо неподозиращите жени, които бързат за първа смяна, и ги напада изневиделица. Улиците призори опустяват. В крайна сметка престъпникът е заловен, казва се Милчо Миланов, глухоням мъж с олигофрения.

Обществото иска мъст и смъртна присъда, защото една от жертвите му почива в болницата. Но човекът получава 20 години затвор и е освободен за добро поведение след 14. И до днес живее в родното си село Ракита. Съселяните му не вярват, че той е Жоро Павето, а че е подлъган да признае вината си и е станал изкупителна жертва на прикриван от властите син на големец. Но истината е, че след затварянето му нападенията спират. 

Само че няколко години по-късно започват пак. През 1975 г. е заловен Жоро Павето 2 - Георги Йорданов. Той е значително по-опасен. Осъден е за десет изнасилвания и едно двойно убийство и логично получава разстрел по тогавашните закони.

През септември 2014г. имитатори на прославилия се през 60-те години на миналия век сериен изнасилвач Жоро Павето  изправиха на нокти и жителите на най-големия бургаски квартал – „Меден рудник“. Местни с потрес разнасят информацията за двама сексуални маниаци, които нападнали няколко жени от комплекса.

Първи в клопката на ченгетата попадна криминално проявеният Ицо Лещата. После се оказа, че той не е сам, а неговите „подвизи“ служат за „пример“ на друг бургаски крими герой – Янчо Великов. 

В Бургас трудно някой ще се сети за друга по-продължителна серия от сексуални нападения върху нищо неподозиращи жени.


Няма коментари:

Публикуване на коментар